Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

O θάνατος του Robin Williams και τα «μηνύματα» πoυ μας προσφέρει

Ο θάνατος του Robin Williams  και τα  «μηνύματα» που μας προσφέρει …

Φίλοι μου , ο Robin Williams  ήταν από τους πιο  αγαπημένους μου ηθοποιούς  για ένα και κύριο λόγο ..έβγαζε μια παιδικότητα , μια αφέλεια  .. μια τρέλα ..μια ανεμελιά ..
 Που πήγαν όλα αυτά όμως ? Τελικά ήταν ένας «ηθοποιός» και στη δική του Ζωή?

Οι λόγοι που αναφέρθηκαν για το γεγονός του θανάτου του , απλά ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΑΝ για ακόμη μια φορά την ΤΕΡΑΣΤΙΑ κενότητα  των ΑΞΙΩΝ και των  ΙΔΑΝΙΚΩΝ της Κοινωνίας που ζούμε !

Αυτοκτόνησε  ..έπασχε  από κατάθλιψη .. ήταν μόνος  …είχε προβλήματα με τις  πρώην συζύγους του κτλ  κτλ … Ποιος  ? Ο Robin Williams  , ένας από τους πιο αγαπημένους , πιο επιτυχημένους ηθοποιούς , καταξιωμένος επαγγελματικά και οικονομικά .. Eνας άνθρωπος που είμαι σίγουρος ότι εκατομμύρια άνθρωποι τον είχαν σαν «μοντέλο» (Role model ) και θα έδιναν τα ΠΑΝΤΑ  για να του μοιάσουν  … ήταν ένα από τα ΤΡΑΝΤΑΧΤΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ  ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ  του Κοινωνικού μας Συστήματος και Κατεστημένου. Είχε ΟΛΑ ΟΣΑ η Κοινωνία μας λέει , διδάσκει και νουθετεί ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ , ΓΙΝΟΥΜΕ  και ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ  για να είμαστε ΕΠΙΤΥΧΙΜΕΝΟΙ και ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ ..και όμως …  ΑΥΤΟ ΚΤΟΝΗΣΕ ..μόνος από κατάθλιψη ….  Και δεν είναι ο μόνος που ΠΕΤΥΧΕ όλα όσα ΘΕΟΠΟΙΕΙ  η Κοινωνία μας αλλα η ζωή τους τερματίστηκε με ένα πολύ άδοξο τρόπο  ..θυμηθείτε τη Μερυλην Μονρόε , τον Ελβις Πρισλεη , τον Μαικλ  Τζιακσον και πόσους άλλους δεν γνωρίζουμε

Κάτι  πρέπει τελικά να μη πηγαίνει καλά με τις ΑΞΙΕΣ και τα ΙΔΑΝΙΚΑ  των Δυτικών Κοινωνιών  όπου και εμείς και τα παιδία  ζούμε και μεγαλώνουμε ….  Όλη μας η Ζωή  γυρίζει γύρω από αυτές τις «Αξίες» και τα «Ιδανικά» της Οικονομικής Επιτυχίας  μέσα από την  Επαγγελματική Καταξίωση , τη Φήμη , τη Δόξα , την Εμφάνιση , την απόκτηση όλων και περισσότερων και ακριβότερων  υλικών « αγαθών» και  τη μεγιστοποίηση των απολαύσεων  των αισθήσεων ( Σεξ , φαγητό , λαγνεία ,σπορτς κτλ ).

Αυτές οι «Αξίες» και τα «Ιδανικά» ΑΓΝΟΟΥΝ ΠΑΝΤΕΛΩΣ  την Ψυχική ισορροπία του ανθρώπου , τι σχέση του με τον εαυτό του , τις πραγματικές απλές ανθρώπινες σχέσεις , τη απόλαυση των μικρών απλών χαρών της Ζωής  . Κάνουν τους ανθρώπους να ξεχνούν παντελώς  ότι τα καλύτερα πράγματα στη Ζωή είναι ΔΩΡΕΑΝ!!!

Το μήνυμα  που μας προσφέρει ο θάνατος του είναι  ότι τελικά αυτό το ΣΥΝΕΧΕΣ  ΚΥΝΙΓΙ της ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ  το οποίο κυριολεχτικά «χρωματίζει» την ζωή των περισσότερων ανθρώπων  - ναι είναι συνεχές γιατί ποτέ δεν σταματά . Θελουμε όλο και κάτι παραπάνω και ποτέ δεν τελειώνει – δεν μπορεί τελικά να  «ΓΕΜΙΣΕΙ» αυτό το ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΚΕΝΟ που υπάρχει ΜΕΣΑ ΜΑΣ …. .  Αυτό το ΚΕΝΟ αφόρα τη ΣΧΕΣΗ μας  με τον ΙΔΙΟ μας τον ΕΑΥΤΟ στο πρώτο στάδιο  και μετά  την ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ της ΣΧΕΣΗΣ Μας ΜΕ ΤΗΝ «ΠΗΓΗ» ..το ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ , τον ΘΕΟ …όπως θέλετε ονομάστε τον , δεν αλλάζει την  «ουσια» του …   Είναι αυτό το ΚΕΝΟ που τίποτα «ΕΞΩ» από εμάς – ούτε πράγμα , ούτε κατάσταση ούτε και άνθρωπος μπορεί να το «γεμίσει» ..

Είναι πολύ φυσιολογικό στα πρώτα μας βήματα  να πιστευουμε ότι όταν αποκτούμε  το σύντροφο που θελουμε  , όταν εχουμε παιδία , όταν  βρούμε  τη δουλεία που ονειρευόμαστε  , όταν εχουμε  το σπίτι  η το αυτοκίνητο των  των ονείρων μας, όταν εχουμε πολλά λεφτά να αγοράζουμε και να κανουμε ότι θελουμε θα είμαστε ευτυχισμένοι … η λίστα είναι ατελείωτη  για αυτό και ποτέ δεν βρίσκουμε την ΕΥΤΥΧΙΑ που αναζητούμε ..μπορεί να τη ζήσουμε για λίγο  μέχρι να επιστρέψει αυτό το ΚΕΝΟ που τελικά θα μας «σπρώξει» να  ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ  ΜΕΣΑ μας όπου είναι και ο μόνος ΔΡΟΜΟΣ για να βρούμε τελικά την «Ιθάκη» μας  …  αυτό ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΓΕΜΙΣΕΙ ΜΟΝΙΜΑ ΚΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ …

Ένα άλλο μήνυμα που μπορουμε να πάρουμε είναι ότι  όσο και να προσποιηθούμε , όσο και να προσπαθήσουμε να κρύψουμε αυτά που μας βασανίζουν  εσωτερικά , κάποια στιγμή θα τα βρούμε μπροστά μας . Είναι πολύ σημαντικό  να αναγνωρίσουμε και να αποδεχτούμε κάποιες πλευρές της προσωπικότητας και του χαρακτήρα μας που μας ενοχλούν και δημιουργούν προβλήματα στη ζωή μας και να φροντίσουμε να τα αντιμετωπίσουμε  με τον ένα η άλλο τρόπο . Το να τα βάλουμε κάτω από το χαλί , είναι  σίγουρα ο πιο λανθασμένος τρόπος αντιμετώπισης.


Φίλοι μου , όλα όσα συμβαίνουν σε μας προσωπικά  αλλα και  γύρω μας , καλά και κακά , είναι «φίλοι» μας … μας προσφέρουν μηνύματα και  ευκαιρίες για να δούμε που πάμε με τη ζωή μας . Να δούμε τι πραγματικά ΑΞΙΖΕΙ στη Ζωή μας  , να δούμε τις προτεραιότητες μας  , να δούμε το πως ζούμε  καθημερινά .Όλα μας προσφέρουν  ευκαιρίες και μηνύματα να ΑΞΙΛΟΓΗΣΟΥΜΕ το πώς ζούμε σήμερα τη Ζωή μας  και εάν αυτό που ζούμε μας προσφέρει ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ θα μας ΓΕΜΙΣΟΥΝ και θα μας ΚΑΝΟΥΝ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΥΣ ..
Εάν ναι , καλώς .. εάν όχι ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ !  Η ζωή που ζούμε δεν είναι μια «πρόβα» της ζωής που θα ζήσουμε ..είναι η ιδία , μοναδική ΖΩΗ που εχουμε !

Όλα αλλάζουν ΜΟΝΟ όταν ΑΝΑΛΑΒΟΥΜΕ  την ΕΥΘΥΝΗ για αυτά που ζούμε …

Να σται ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ !

Νεόφυτος