Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Τα προβλήματα θα είναι ΠΑΝΤΑ αναπόσπαστο μέρος της Ζωής ..

Φίλοι μου , πάντα όποτε μιλώ για προβλήματα κάνω την εξής ερώτηση … « πότε κάποιος λέει .. έχω προβλημα ??» Για σκεφτείτε το λίγο ???

Για να μη σας ταλαιπωρώ και να μπούμε στη ουσια του άρθρου , όλοι μας εχουμε «προβλημα» ΟΠΟΤΕ οι άνθρωποι και οι καταστάσεις στη ζωή μας ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ όπως ΤΙΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ !!!



Λίγο πιο απλά ..όλοι μας μέσα στο μυαλό μας , μέσα από όσα εχουμε ζήσει μέχρι σήμερα , έχουμε μια προσωπική άποψη , θέση , σκέψη , όπως θέλετε ονομάστε το , ΤΟ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ «ΕΙΝΑΙ» ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ , το πώς ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ για να «είμαστε καλά» …. μέχρι και πως πρέπει να είναι ο καιρός , η κίνηση στους δρόμους ακόμη και πόσες φουσκάλες πρέπει να έχει ο καφές !!!

Όποτε το τι συμβαίνει – ανάλογα πάντα με την ερμηνεία που θα του δώσουμε – δεν ταιριάζει με αυτά που εχουμε στο μυαλό μας ..τότε ..εχουμε προβλημα , δηλαδή δεν «είμαστε καλά» !



Αντιλαμβάνεστε ότι το μέγεθος της λίστας από προβλήματα που μπορουμε να αντιμετωπίσουμε στη ζωή μας είναι τεράστιο και με μια απίστευτη προκοίλια προβλημάτων. Η λίστα μπορεί να ξεκινά με το θάνατο ενός πολύ αγαπημένου μας πρόσωπου , συνεχίζοντας με τη διάγνωση μιας πολύ σοβαρής ασθένειας τόσο σε εμάς η ενός αγαπημένου μας πρόσωπου , με διαζύγια , πρόβλημα με ναρκωτικά , ανεργία και μπορεί να τελειώνει με το ότι δεν πρόλαβα να λούσω τα μαλλιά μου , η το ότι δεν έχω καφέ στο σπίτι η ότι κάηκε η λάμπα του μπάνιου ….



Το «τρελό» όμως του θέματος «προβλήματα που αντιμετωπίζουμε» είναι το ότι οι άνθρωποι «μέσα» τους βιώνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την ιδία συναισθηματική φόρτιση ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα του προβλήματος ! Πολλές φόρες άνθρωποι με πολύ σοβαρά πρόβλημα , μπορουν να τα αντιμετωπίσουν και χειριστούν πολύ καλύτερα από άτομα με πολύ πιο ασήμαντα – αντικειμενικά μιλώντας – προβλήματα..



Εάν ακραίο παράδειγμα που μου αρέσει να δίνω είναι ότι μπορεί κάποιος να χάσει το παιδί του , θα πονέσει , θα υποφέρει αλλα θα συνεχίσει να ζει ..ενώ καποιο άλλο άτομο που μπορεί να του σκότωσε τη γάτα η το σκυλί ένα αυτοκίνητο να μη μπορέσει να το χειριστεί συναισθηματικά και να αυτοκτονήσει ….



Αρα φίλοι μου εκείνο που τελικά καθορίζει το επίπεδο ποιότητας ζωής ενός ανθρώπου ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ το ΜΕΓΕΘΟΣ των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσει στη ζωή του αλλα ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΝΑ ΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ !!!





Εδώ θα ήθελα να παραθέσω και μια μικρή ιστορούσα κάποιου που θύμωνε πολύ με τους ανθρώπους και αυτό τον ενοχλούσε . Μια μέρα αποφάσισε και έφυγε από την πόλη , πήγε και έκτισε μια καλύβα πάνω στα βουνά μακριά από τους ανθρώπους που τον θύμωναν για να μάθει να χειρίζεται τον θυμό του .. πέρασαν 3 χρόνια και μια μέρα αποφάσισε ότι ήταν έτοιμος να γυρίσει πίσω γιατί πίστευε ότι ήταν αρκετά ήρεμος πλέον και θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τους ανθρώπους ..Γύρισε πίσω και δεν πέρασαν 20 λεπτά και άρχισε πάλι να θυμώνει …



Το δίδαγμα της ιστορίας είναι ότι και να κανουμε δεν μπορουμε να αποφύγουμε τα προβλήματα και τις δυσκολίες της ζωής …είναι όλα αναπόσπαστο μέρος της … εκείνο που πρέπει να κανουμε είναι να μάθουμε να τα «χειριζόμαστε» και να τα αντιμετωπίζουμε με τέτοιους τρόπους που να μειώνουν την ένταση και τις επιπτώσεις των προβλημάτων αυτών στη ζωή μας .. και όχι να προσπαθούμε να τα αγνοήσουμε η να προσποιηθούμε ότι δεν υπάρχουν .. γιατί όπου και να πάμε θα τα βρούμε μπροστά μας … γιατί απλούστατα εμείς τα «δημιουργούμε» με τον τρόπο που σκεπτόμαστε !!



Επίσης πολύ άνθρωποι ζουν με τη παραλογή άποψη και θέση ότι όσα χρόνια και να ζήσουμε ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να υπάρχουν πρόβλημα στη ζωή τους … θεωρούν τα προβλήματα «ατυχία» , «αδικία» , « τιμωρία από το Θεό» , «μάτιασμα» και δεν ξέρω τι άλλη ερμηνεία δίνουμε .. με αποτέλεσμα να νοιώθουμε δυστυχισμένοι και αδικημένοι από τη ζωή και το Θεό .



Αρα ,φίλοι μου :



1. Ας το πάρουμε όλοι απόφαση ! Δεν υπάρχει ΖΩΗ χωρίς «προβλήματα» γιατί απλούστατα ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΜΕ το κάθε τι που συμβαίνει στη ζωή μας …

Αν θέλετε να βελτιώσετε αυτό το κομμάτι , ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΤΕ με την ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ !Μονο τότε τα «πρόβλημα» θα γίνουν «ευκαιρίες» και «δώρα»



2. Κανένας δεν μας υποσχέθηκε ότι η ζωή θα είναι ΠΑΝΤΑ «ΔΙΚΑΙΗ» και

«ΟΜΟΡΦΗ» .. Είναι ΟΛΑ μέσα στον Κύκλο της Ζωής ! Και γεννήσεις , και θάνατοι και αρρώστιες και χάρες και γεννητούρια , και γάμοι κτλ κτλ . Ας μάθουμε να δεχόμαστε όλα στη ζωή μας ..



3. Ας μάθουμε να βάζουμε τα προβλήματα μας στη ΣΩΣΤΗ ΘΕΣΗ / ΔΙΑΣΤΑΣΗ …

Αν οι περισσότεροι άνθρωποι – ειδικά εμείς που ζούμε στις ανεπτυγμένες χώρες - βλέπαμε το πρωί πριν βγούμε από το σπίτι μας ένα μικρό ντοκιμαντέρ το πώς ζουν οι άνθρωποι στην Αφρική , στην Ασία και σε τόσα αλλα μέρη του κόσμου ( εμείς που ζούμε στις ανεπτυγμένες χώρες είμαστε μονο το 8% του ΤΥΧΕΡΟΥ πληθυσμού της γης .. το υπόλοιπο 92% ζει με 200 δολάρια το μηνά , χωρίς νερό και ρεύμα στο σπίτι και πολλοί και χώρος φαγητό η φαρμακευτική περίθαλψη ) , εάν περνούσαμε από ένα νεκροταφείο η ένα νοσοκομείο η ένα σχολειό καθυστερημένων παιδιών πριν πάμε στη δουλεία μας ..σας ΕΓΓΥΟΜΑΙ ότι θα είμαστε ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ και θα ΕΚΤΙΜΟΥΣΑΜΕ πολύ περισσότερο τα πολλά καλά που υπάρχουν στη ζωή μας τα οποία τα θεωρούμε σαν δεδομένα .. Είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι από εμάς θα ΝΤΡΕΠΟΜΑΣΤΕ για τα «προβλήματα» που μας απασχολούν και κάνουν τη ζωή μας δύσκολη και «μαύρη» ….



4. Ο καθένας μας «βλέπει τη θεά ανάλογα με το σκαλί που στέκει ..» που σημαίνει

ο καθένας μας ΖΕΙ στον «Κόσμο» του …. Τον απασχολούν βασικά μονο τα δικά του προβλήματα και τα «βιώνει» με τον δικό του μοναδικό τρόπο .. και αυτό εάν το κατανοήσουμε , θα μπορούσε να μας βοηθήσει να μειώσουμε την συναισθηματική φόρτιση που βιώνουμε αλλάζοντας τον τρόπο που τα αντιμετωπίζουμε .



Τελικά τα προβλήματα είναι «ΔΩΡΑ» ..είναι «ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ» Γιατί? Τα προβλήματα με το πόνο και τα αρνητικά συναισθήματα που μα δημιουργούν μας «σπρώχνουν» , μας «αναγκάζουν» να κανουμε κάτι , να αλλάξουμε κάτι , να δούμε κάτι διαφορετικά , να κανουμε μια έξτρα προσπάθεια …. Πιο απλά μας «ξεβολεύουν» , μας δίνουν μια ευκαιρία να δούμε τι δεν δουλεύει στη ζωή μας , τις αξίες μας , τα ιδανικά μας , τον τρόπο που σκεπτόμαστε … και εάν το κανουμε αυτό να είστε σίγουροι η ζωή μας θα βελτιωθεί .. ένα όχι ..τα προβλήματα και τα αρνητικά συναισθήματα που μας δημιουργούν θα συνεχίσουν και θα μεγαλώνουν …. Μέχρι να μας αναγκάσουν να ΠΡΑΡΟΥΜΕ ΤΟ ΔΩΡΟ ΠΟΥ ΚΟΥΒΑΛΟΥΝ!



Να θυμάστε λοιπόν ότι Ο κάλος ο καπετάνιος στις φουρτούνες φαίνετε….





Να ‘ σται ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ !



Νεόφυτος