Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Αυτό - «έλεγχος»…

Όλοι μας «άνθρωποι» είμαστε με πολλές αδυναμίες και πάθη ..αυτό είναι σίγουρο και εάν κάποιος ισχυριστεί ότι δεν έχει κάποιες αδυναμίες , κακές συνήθειες η πάθη ..μάλλον δεν θα είναι «άνθρωπος»…

Αυτά τα πάθη και αδυναμίες , ποικίλουν σε μορφή και ένταση από άνθρωπο σε άνθρωπο , αλλά στη ουσία , σε όλους μας προκαλούν κάποιας μορφής προβλήματα και δυσκολίες στη ζωή μας ..

Δυστυχώς όμως τις περισσότερες φόρες τα θεωρούμε «μέρος του χαρακτήρα μας» και τα δεχόμαστε , με αποτέλεσμα να μη κάνουμε σοβαρές προσπάθειες να τα διορθώσουμε …. μέχρι φυσικά που κάποια από τα προβλήματα που μας δημιουργούν στη ζωή μας να γίνουν πολύ έντονα .

Οι Άνθρωποι μπορούν να μάθουν να ελέγχουν τα πάθη τους και τις αδυναμίες τους και να μην γίνονται σκλάβοι των φανταστικών αρνητικών και πολλές φόρες έμμονων ιδεών τους. Μπορούν μέσα από συνειδητή προσπάθεια να γίνουν ικανοί να είναι κύριοι των συγκινήσεων και των αντιδράσεων τους . Όπως , όταν βλέπουμε μια μύγα να κάθετε πάνω σε ένα γλυκό , ενστικτωδώς την διώχνουμε θεωρώντας την πιθανό φορέα μολύνσεων , έτσι πρέπει να μάθουμε να διώχνουμε τις παρασιτικές σκέψεις από το μυαλό μας . Αν δεν το κάνουμε αυτό οι αρνητικές μας σκέψεις και αντιδράσεις θα μας δημιουργήσουν αρνητικά συναισθήματα όπως άγχος και κατάθλιψη και φυσικά πολλά προβλήματα στις σχέσεις μας με τους γύρω μας …

Φυσικά , συνειδητή προσπάθεια σημαίνει :

Α) να μπορώ να δεχθώ και να αναγνωρίσω ΟΤΙ ΕΧΩ πάθη , κακές συνήθειες και αδυναμίες..

Β) να αναλάβω οπουδήποτε προσωπική ευθύνη μου αναλογεί για τις συμπεριφορές και αντιδράσεις μου και να δω πως οι σκέψεις μου , ιδέες μου , πιστεύω μου και εμμονές μου συμβάλουν στις συμπεριφορές αυτές …

Γ) να δω τι μπορώ να κάνω και ποιους τρόπους μπορώ να βελτιώσω τη συμπεριφορά μου και τις αντιδράσεις μου και

Δ) να έχω τη δύναμη και το θάρρος να ζητήσω βοήθεια , εάν και εφόσον τη χρειάζομαι ….

Το πρώτο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε - αφού δεχθούμε και αναλάβουμε την ευθύνη για τα πάθη και τις αδυναμίες μας – είναι να αναπτύξουμε μια μορφή « αυτό – έλεγχου» .Ο άνθρωπος είναι το αποτέλεσμα αυτών που σκέφτεται , για αυτό λέμε στόπ στην αρνητικότητα και την «αυτοματοποιημένη και μηχανική» αντίδραση μας στα γεγονότα της ζωής με κύριο στόχο για να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Και όταν γίνει αυτό τότε σιγά αρχίζουμε να κάνουμε θετικές σκέψεις γεμάτες αισιοδοξία και αρχίζουμε να χαλαρώνουμε για να μπορέσουμε να φέρουμε ισορροπίες στη ζωή μας χωρίς άγχος και άλλα προβλήματα.

Θα πρέπει κάποια στιγμή να αρχίσουμε να αντικαθιστούμε την απαισιοδοξία με την αισιοδοξία και τον αδικαιολόγητο φόβο με αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στον εαυτό μας .

Να αναστέλλουμε με αποφασιστικότητα τις πράξεις μας ακόμα και τις αυθόρμητες για να μπορέσουμε να γίνουμε κύριοι του εαυτού μας .

-Αν θέλουμε να φωνάξουμε στο παιδί μας που κάνει φασαρία , κάνουμε πρώτα μερικές αναπνοές να χαλαρώσουμε και μετά είμαστε ήρεμοι για να του εξηγήσουμε ότι δεν πρέπει να φωνάζει και να κάνει φασαρία μέσα στο σπίτι .

-Εάν τρώμε γρήγορα και δεν μασάμε καλά το φαγητό μας , μπορούμε κάθε φόρα που βάζουμε κάτι στο στόμα , να αφήνουμε το πιρούνι κάτω και να το ξαναπαίρνουμε μόνο όταν είμαστε έτοιμοι για την επομένη μπουκιά .

-Όταν διψάμε πολύ μπορούμε να επιβληθούμε στον εαυτό μας και να πιούμε το νερό γουλιά , γουλιά και όχι όλο μαζί.

-Εάν έχω τη τάση όταν το φαγητό είναι στο τραπέζι να βάζω και ξαναβάζω φαγητό στο πιάτο μου , να φροντίσω το φαγητό να μην μπαίνει στο τραπέζι , να μένει στη σόμπα .

-Εάν είμαι καπνιστής και μόλις ξυπνήσω το πρωί , ανάβω τσιγάρο ..φροντίζω από το βράδυ , τα τσιγάρα μου να τα αφήνω στη κουζίνα …και ακόμη καλυτέρα να το σταματήσω το κάπνισμα εντελώς..

Ο αυτοέλεγχος μας βοηθά να καταλάβουμε πιο σωστά τι γίνετε γύρω μας , και μας σταματά να ενεργούμε ενστικτωδώς και να είμαστε έρμαια των συναισθημάτων και των συγκινήσεων της στιγμής. Επίσης , σιγά θα επιτρέψει στο νου μας να συνηθίσει να αντιδρά με ηρεμία και θάρρος διώχνοντας το άγχος τον φόβο που δημιουργούν οι «αυτοματοποιημένες και μηχανικές» μας αντιδράσεις .

Φυσικά χρειάζεται συνεχής προσπάθεια ..και όσοι έχουν την υπομονή και επίμονη , μπορούν πραγματικά να αλλάξουν πολλά πράγματα στη ζωή τους

Να ‘ σται ΠΑΝΤΑ καλά !

Νεόφυτος