Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Ο κατά Σωκράτη ορισμός του μορφωμένου ανθρώπου

Ο κατά Σωκράτη ορισμός του μορφωμένου ανθρώπου ...

Όταν ρώτησαν τον Σωκράτη να τους δώσει τον ορισμό του μορφωμένου
ανθρώπου,δεν ανέφερε τίποτε για την συσσώρευση γνώσεων...

"Η μόρφωση είπε, είναι θέμα συμπεριφοράς... Ποιους ανθρώπους λοιπόν θεωρώ μορφωμένους"

1. Πρώτα απ' όλους αυτούς που ελέγχουν δυσάρεστες καταστάσεις, αντί να ελέγχονται από αυτές...

2. Αυτούς που αντιμετωπίζουν όλα τα γεγονότα με γενναιότητα & λογική..

3. Αυτούς που είναι έντιμοι σε όλες τους τις συνδιαλλαγές..

4. Αυτούς που αντιμετωπίζουν γεγονότα δυσάρεστα και ανθρώπους αντιπαθείς καλοπροαίρετα.

5. Αυτούς που ελέγχουν τις απολαύσεις τους..

6. Αυτούς που δεν νικήθηκαν από τις ατυχίες & τις αποτυχίες τους..

7. Τελικά αυτούς που δεν έχουν φθαρεί από τις επιτυχίες και την δόξα τους...»


Σωκράτης (469-399 π.Χ.)

Τελικά φίλοι οι πραγματικές , οι αληθινές Αξίες της Ζωής είναι διαχρονικές .Τα μονά που αλλάζουν είναι τα πρόσωπα και οι καταστάσεις της Ζωής ...

Δυστυχώς όμως στη δική μας εποχή ξεπεράσαμε κάθε όριο ... στο βωμό του γρήγορου κέρδους , της προσωπικής φιλοδοξίας , του ακόρεστου καταναλωτισμού , έχουμε χάσει κάθε μετρό σαν κοινωνίες !
Αυτή η "διάβρωση" της κοινωνίας μας έγινε τόσο πασιφανής, - φαινόμενα νεανικής βίας , ναρκωτικά , τζόγος , σεξουαλική "απελευθέρωση", διαλυμένες οικογένειες , τα πάντα για το προσωπικό κέρδος κτπ - που ΔΥΤΥΧΩΣ την έχουμε "συνηθίσει" ,με αποτέλεσμα πολύ λίγοι από μας να αντιδρούν πραγματικά ...Οι περισσότεροι από μας απλώς μπορεί να το συζητάμε "φιλοσοφικά" ...

θεωρώ ότι είναι καιρός ΟΛΟΙ μας να "ξυπνήσουμε" και να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν ξεκινώντας πρώτα από όλα ΑΠΟ ΤΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥ μας ! Το "ξύπνημα" αφόρα πρώτα από όλα τη δική μας συμπεριφορά και γενικότερη αντιμετώπιση της Ζωής μας . Για να διορθωθεί η Κοινωνία μας , πρέπει πρώτα ο καθένας μας να γίνει ΕΝΑΣ ΣΥΝΕΔΗΤΟΣ και ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤ ' ΕΠΕΚΤΑΣΗ να γίνει ένα 'ΥΓΙΕΣ' ΚΥΤΤΑΡΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟ "ΣΩΜΑ" της ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ !

Ζούμε , φίλοι μου σε εκπληκτικούς καιρούς όπου ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΙΝΑΙ "ΨΕΥΤΙΚΑ" θα ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΟΥΝ . Όχι σαν "ΤΙΜΩΡΙΑ" αλλά σαν μια "ΕΥΚΑΙΡΕΙΑ" να συνειδητοποιήσουμε ότι ο τρόπος που ζούμε είναι πολύ μακριά από την πραγματική μας "φύση" που είναι ΑΓΑΠΗ ! Είμαστε όλοι ΚΥΤΤΑΡΑ στο "ΣΩΜΑ της Γης" .. είμαστε όλοι "βελονιές" στο ίδιο πλεκτό .. ότι συμβαίνει μας αφόρα όλους γιατί ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ "ΕΝΑ" .. Ότι κάνουμε στους άλλους , στη ουσία το κάνουμε στον Εαυτό μας !!!

Ας στηρίξουμε ο ένας τον άλλο και ας αφήσουμε την Αγάπη και την Ελπίδα να γεμίσουν την κάρδια μας ! Ας πάρουμε όλοι την απόφαση να συμπεριφερόμαστε ο ένας στον άλλο όπως θέλουμε οι άλλοι να συμπεριφέροντε σε μας ... είναι το πρώτο βήμα ..

Είναι καιρός να σταματήσουμε να ζούμε στον "ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΠΙΛΟΤΟ" και να πιάσουμε το τιμόνι της Ζωής στα δικά μας χέρια ..

Θερμές Ευχές για ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ σε σας και στην Οικογένεια σας!

Νεοφυτος




















__________