Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Τι ειναι καλη συναισθηματικη υγεια?


Τι είναι η καλή συναισθηματική υγεία;

Οι άνθρωποι με καλή συναισθηματική υγεία μπορούν ν’ ασκούν έλεγχο πάνω στις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές τους. Αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους και έχουν καλές σχέσεις. Διατηρούν μια αντικειμενικότητα σχετικά με τα προβλήματά τους.
Παρόλο που έχουν καλή συναισθηματική υγεία, βιώνουν μερικές φορές συναισθηματικά προβλήματα ή ακόμα και κάποια διανοητική ασθένεια. Η διανοητική ασθένεια προκαλείται συχνά από φυσική αιτία, όπως είναι μια χημική δυσαναλογία στον εγκέφαλο. Πίεση και προβλήματα με την οικογένεια, την εργασία ή το σχολείο μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν κάποια διανοητική ασθένεια ή να χειροτερέψουν την ήδη υπάρχουσα. Εντούτοις, οι άνθρωποι που έχουν καλή συναισθηματική υγεία έχουν μάθει τρόπους να αντιμετωπίζουν την πίεση και τα προβλήματα. Ξέρουν πότε πρέπει να ζητήσουν βοήθεια από τον γιατρό, τον ψυχολόγο ή τον σύμβουλό τους.

Τι γίνεται με τον θυμό;

Οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν μερικές φορές αυτό που προκαλεί τον θυμό τους, πόσο θυμό κρατούν μέσα τους ή πως μπορούν να εκφράσουν τον θυμό. Ορισμένα γεγονότα ή ενέργειες άλλων ανθρώπων μπορούν να σας κάνουν να θυμώσετε. Επίσης, πολλά μικρά πράγματα μπορούν να συσσωρεύονται και να σας κάνουν να νιώθετε ότι η ζωή είναι άδικη.
Εάν παρατηρήσετε ότι είστε όλο και περισσότερο οξύθυμοι ή ότι παίρνετε ρίσκο με ανθυγιεινούς κινδύνους (όπως με το να πίνετε πολύ ή να κάνετε κατάχρηση φαρμάκων), μπορεί να παρουσιάζετε πρόβλημα με τη διαχείριση του θυμού σας. Είναι πολύ σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό, τον ψυχολόγο ή τον σύμβουλο σας και να ζητήσετε βοήθεια.
Τι μπορώ να κάνω για να αποφύγω τα συναισθηματικά προβλήματα;

Προτάσεις για την αντιμετώπιση των συναισθημάτων σας :*

Μάθετε να εκφράζετε τα συναισθήματά σας με τους κατάλληλους τρόπους. Είναι σημαντικό να ενημερώσετε τους κοντινούς σας ανθρώπους ότι κάτι σας ενοχλεί. Η καταπίεση των συναισθημάτων, της εσωτερικής θλίψης ή του θυμού σπαταλάει την ενέργειά σας και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις σχέσεις σας, στην εργασία ή και στο σχολείο.
* Σκεφτείτε πριν δράσετε. Οι συγκινήσεις μας μπορούν να είναι πολύ ισχυρές. Όμως, προτού παρασυρθείτε από τα συναισθήματά σας και πείτε ή κάνετε κάτι που θα μετανιώσετε μετά, εξετάστε τις πιθανές θετικές και αρνητικές συνέπειες των πράξεων σας.
* Αναζητάτε ισορροπία στη ζωή σας. Αποφεύγετε τις έμμονες σκέψεις για τα προβλήματα στην εργασία, στο σχολείο ή στο σπίτι σας. Εστιάστε στα θετικά πράγματα της ζωής σας. Βρείτε τον χρόνο, για να κάνετε πράγματα που σας ευχαριστούν.
* Φροντίστε τη σωματική σας υγεία. Η φυσική σας υγεία μπορεί να έχει επιπτώσεις στη συναισθηματική σας υγεία. Φροντίστε το σώμα σας με υγιεινή διατροφή, καθημερινή άσκηση και αρκετό ύπνο. Μην κάνετε κατάχρηση του οινοπνεύματος ή χρήση ναρκωτικών ουσιών.
Tο πιο σημαντικό από όλα είναι να αναγνωρίσετε τα συναισθήματά σας και να καταλάβετε γιατί τα έχετε.
Συνειδητοποιώντας τις αιτίες της θλίψης, της απογοήτευσης και του θυμού στη ζωή σας, θα βοηθηθείτε στην καλύτερη διαχείριση της συναισθηματικής σας υγείας.

Mε ποιο τρόπο επιδρά ΤΟ ΑΓΧΟΣ στα συναισθήματά μου;

Το άγχος μπορεί να προέλθει από καταστάσεις προβλημάτων προσωπικών ή επαγγελματικών (π.χ. αντιμετωπίζοντας μεγάλο φόρτο εργασίας ή πάρα πολλές ευθύνες).
Το σώμα σας αποκρίνεται στο στρες με την παραγωγή ορμονών για την αντιμετώπιση του στρες. Αυτές οι ορμόνες βοηθούν το σώμα σας να ανταποκριθεί σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Αλλά όταν το σώμα σας παράγει πάρα πολύ μεγάλη ποσότητα από τις ορμόνες αυτές για μια μεγάλη χρονική περίοδο, οι ορμόνες τελικά εξαντλούν το σώμα σας και τα συναισθήματά σας. Οι άνθρωποι που βρίσκονται κάτω από πίεση είναι συχνά συναισθηματικοί, ανήσυχοι, οξύθυμοι, ακόμα και καταθλιπτικοί.
Εάν μπορείτε, προσπαθήστε να αλλάξετε την κατάσταση που σας προκαλεί πίεση. Μέθοδοι χαλάρωσης (όπως οι βαθιές αναπνοές και ο διαλογισμός) και η σωματική άσκηση είναι, επίσης, χρήσιμοι τρόποι για ν’ αντιμετωπιστεί η πίεση.

Μπορούν τα συναισθηματικά προβλήματα να αντιμετωπιστούν;

Ναι. Υπάρχει υποστήριξη από ομάδες, συμβούλους και φάρμακα, ώστε να βοηθηθούν άνθρωποι που αντιμετωπίζουν συναισθηματικά προβλήματα ή κάποια διανοητική ασθένεια. Εάν έχετε ένα τρέχον συναισθηματικό πρόβλημα , μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια από τον γιατρό σας ,η ένα ψυχολόγο ή ενα σύμβουλό ανάλογα με το πρόβλημα σας και οι οποίοι μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε τον σωστό τρόπο αντιμετώπισής του.

Νεόφυτος Ευσταθίου
Σύμβουλος Σχέσεων & Προσωπικής Ανάπτυξης